Krijg feitelijk inzicht in de huidige situatie van de energietransitie
De energietransitie is noodzakelijk, maar brengt ook kosten en vraagstukken met zich mee. Een eerlijke verdeling van de lasten is een van de dilemma’s in de energietransitie.
Zo is de Autoriteit Consument & Markt bezig met de voorbereiding van een zogenaamd invoedingstarief voor grote producenten van elektriciteit. Dit zorgt ervoor dat niet langer alleen de afnemers van elektriciteit betalen voor het verzwaren en uitbreiden van het elektriciteitsnet.
Inzicht en overzicht huidige situatie
De energietransitie maakt het nu relatief overzichtelijke huidige energiesysteem met een aantal grote (fossiele) bronnen steeds complexer. In ons rapport Delfstoffenwinning en de energietransitie geven wij inzicht in en overzicht van de huidige situatie van het Nederlandse energiesysteem. NL-EITI maakt met dit rapport feitelijke informatie toegankelijk om zo een bijdrage te leveren aan het maatschappelijke debat.
In de huidige situatie spelen de delfstoffen aardgas en aardolie nog een grote rol. Voor de toepassingen van energie, warmte, beweging, elektriciteit en grondstof, zijn er momenteel niet direct alternatieven die elk moment van de dag en in zulke grote hoeveelheden beschikbaar zijn. Als ze wel beschikbaar zijn, is het op basis van kosten vaak lastig concurreren met gevestigde fossiele ketens. Bovendien vereist een energiesysteem met alleen hernieuwbare bronnen een grondige aanpassing en uitbreiding van de energie-infrastructuur. Zoals bijvoorbeeld het verzwaren en uitbreiden van het elektriciteitsnet.
Kosten en investeringen
Het omschakelen van het energiesysteem naar hernieuwbare energiebronnen zal door de verbondenheid met de economie enige tijd kosten. Dit levert ook extra kosten op door de hernieuwbare energiedragers en de kosten die horen bij het opbouwen van een nieuw systeem. Dit maakt dat de consumentenprijs voor een gigajoule elektriciteit stukken hoger ligt dan een gigajoule aardgas. De noodzakelijkheid van de transitie leidt tot miljardeninvesteringen, blijkt uit recent onderzoek.
Deze ontwikkeling valt samen met het wegvallen van baten door aardgaswinning, zoals de inkomsten van gas en onafhankelijkheid. De importafhankelijkheid van Nederland is momenteel met bijna 80% erg hoog. Nu het weer kouder wordt, worden daarom vragen gesteld over de vulgraad van de gasopslagen. Is dit voldoende voor de komende winter of toch niet?
Maatschappelijk debat
Met ons rapport wil NL-EITI het maatschappelijk debat voeden met feitelijke informatie. Dit zorgt ervoor dat gesprekken en discussies beter gevoerd kunnen worden. Denk bijvoorbeeld aan de inspanning die nodig is voor de energietransitie en een eerlijke verdeling van de lasten van deze transitie.
Heeft u ons rapport gelezen en mist u nog feitelijke informatie of wilt u iets anders kwijt? Neem contact met ons op. Wij gaan graag met u in gesprek.