Het NL-EITI richt zich op het toegankelijk maken van feitelijke informatie over de delfstoffenwinning in Nederland. Dit betreft ook de opbrengsten daarvan voor de delfstoffenindustrie en de Nederlandse overheid. Het NL-EITI wil daarmee bijdragen aan het maatschappelijke debat over de betekenis van de delfstoffenindustrie voor de Nederlandse samenleving.
De delfstoffenindustrie is in dit verband: de olie- en gasindustrie én de zoutindustrie. Volgens de EITI-systematiek heeft de delfstoffenindustrie een waardeketen met de volgende schakels:
• de overheidscontracten en vergunningen;
• de productie;
• de inning van de opbrengsten;
• de toewijzing van de opbrengsten in de overheidsbudgetten;
• de sociaal-economische bijdrage van de delfstoffensector.
Geschiedenis EITI
Hieronder leest u meer over de Geschiedenis van EITI en de implementatie voor Nederland.
Het EITI werd voor het eerst aangekondigd op de ‘World Summit on Sustainable Development’ in Johannesburg in 2002. De officiële lancering was in Londen, in 2003. De Nederlandse overheid was al vanaf het begin in 2002 actief betrokken bij het EITI.
Nederland is actief lid van het internationaal EITI-bestuur. Nederland rouleert in een donorondersteuninggroep met Frankrijk, Duitsland, Zwitserland, Italië en de Europese Commissie.
De Nederlandse overheid ondersteunt het EITI-secretariaat met een jaarlijkse bijdrage van $ 250.000.
Dirk-Jan Koch wordt door de ministers van Economische Zaken en Klimaat en voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking aangesteld als trekker (champion) van de implementatie van het EITI in Nederland (NL-EITI). Ook installeren zij in het najaar van 2017 de multi-stakeholdergroep voor NL-EITI (de NL-EITI MSG).
In april dient de NL-EITI MSG het verzoek tot kandidaatstelling in bij het internationale EITI-bestuur. Op 28 juni verleent het internationale EITI-bestuur aan Nederland de status van EITI-kandidaat. Nederland is het vierde Europese land dat deze status krijgt. Dit houdt in dat Nederland uiterlijk eind 2019 zijn 1e EITI-rapport moet opleveren.
In december is het 1e NL-EITI-rapport gereed en goedgekeurd door de NL-EITI MSG. Op 14 januari 2020 wordt het gepubliceerd op de website van NL-EITI. Dit rapport gaat over het fiscale jaar 2017 en is opgezet volgens de EITI-standaard 2016.
De implementatie van het EITI in Nederland wordt voor de eerste keer beoordeeld – gevalideerd - door het internationale EITI-bestuur. Op 1 juli jl. is het validatieproces van het NL-EITI formeel gestart. De resultaten van de validatie zullen naar verwachting in Q1, 2022 bekend zijn.