NL-EITI verwelkomt 21e deelnemer Nobian

Het zoutbedrijf Nobian doet sinds kort mee met NL-EITI, het initiatief voor transparantie bij de delfstoffenwinning in Nederland. Het lidmaatschap sluit goed aan op Nobian’s duurzaamheidsprogramma. Zo wordt de delfstoffensector transparanter en duurzamer.

3 personen met helm bij een fabriek
Beeld: ©Nobian

Het Extractive Industries Transparency Initiative (EITI) is de wereldwijde standaard voor verantwoordelijk beheer en bestuur van de olie, gas en mijnbouwsector. NL-EITI werkt aan het verhogen van het aantal deelnemers, voor meer transparantie en maatschappelijk debat over de delfstoffenwinning in Nederland.

Nobian is Europees leider in de productie van zout, essentiële chemicaliën en energie voor industrieën. Het bedrijf produceert jaarlijks ongeveer vijf miljoen ton zout in Nederland, Duitsland en Denemarken. De fabrieken in Delfzijl en Hengelo zijn de grootste vacuümzoutfabrieken in de wereld.

Verantwoorde en duurzame mijnbouw

Ellis Deelen, Chief Operations Officer bij Nobian vertelt: "Nobian is een organisatie met sterke waarden op het gebied van verantwoordelijkheid en integriteit, dat leggen we uit in onze Code of Business Conduct & Ethics. Door deelname aan het NL-EITI, dragen we bij aan het toegankelijk maken van feitelijke informatie over de delfstoffenwinning in Nederland."

Nobian heeft de ambitie om een van de meest duurzame chemische bedrijven in Europa te worden. Deelen: "Door te voldoen aan de eisen van de EITI-norm verbindt Nobian zich ertoe de transparantie en verantwoordingsplicht van het beheer van de mijnbouwsector te versterken. Dit initiatief sluit daarmee goed aan op Nobian's duurzaamheidsprogramma Grow Greener Together. Het doel is om CO2-neutraal te zijn in 2040, met 100% groene energie. Duurzame zoutwinning en transparante mijnbouwactiviteiten zijn daar een belangrijk onderdeel van."

Welke bedrijven zijn lid van NL-EITI?

Deze 21 winningsbedrijven doen mee aan het NL-EITI voor een transparant beheer van delfstoffen in Nederland:

Deelnemers NL-EITI

NL-EITI rapport 2021

Eind 2022 publiceerden we het rapport met een beschrijving van de situatie in de delfstoffensector en de betaalstromen in 2021.

Dowload het NL-EITI rapport 2021