EITI viert 20-jarig bestaan in Dakar

Half juni 2023 was de internationale driejaarlijkse EITI conferentie voor het eerst in Afrika. In Dakar (Senegal) vierden 1.300 deelnemers het 20-jarige bestaan van de internationale EITI-organisatie.

Coördinator NL-EITI met internationale collega's tijdens congres in Dakar
Beeld: ©NL-EITI
Coördinator NL-EITI met internationale collega's in Dakar

Het Extractive Industries Transparency Initiative (EITI) is de wereldwijde standaard voor verantwoordelijk beheer en bestuur van de olie, gas en mijnbouwsector.

Wat is er besproken?

De belangrijkste punten uit de conferentie zijn:

 • Oud-voorzitter Peter Eigen benadrukt het belang van de ‘magische driehoek van overheid, industrie en maatschappelijke organisaties’, die met elkaar in gesprek zijn over transparantie in de delfstoffensector.
   
 • Uitwerking van het thema Transparantie in transitie,  bijvoorbeeld over:
  - win-win situaties voor het heffen van belasting op delfstoffen;
  - inzet van data voor duurzame grondstoffenketens en anti-corruptie;
  - versterking rapportage over genderparticipatie bedrijven en maatschappelijke- en milieu impact.
   
 • In de nieuwe EITI-Standaard 2023 is er meer aandacht voor de energietransitie, corruptierisico’s, gendergelijkheid, milieu, maatschappij en versterking van belastingsystemen. De Nederlandse EITI-validatie is uitgesteld naar begin 2026.
   
 • Helen Clark begint met haar tweede termijn van drie jaar als voorzitter van een nieuw gekozen internationaal EITI-bestuur. Nederland is als donorland vertegenwoordigd.  Daarnaast is Nederland via de regio Europa nu voor het eerst ook vertegenwoordigd bij de landen die de EITI-standaard uitvoeren.
   
 • De internationale bedrijven die EITI steunen zijn voor het eerst beoordeeld op de - eind 2022 aangescherpte - negen verwachtingen waaraan de bedrijven zich verbinden. De meerderheid voldoet aan de verwachtingen. Verbeterpunten zijn  transparante UBO-informatie en contractinformatie. In het UBO-register staat per organisatie wie de eigenaar of belanghebbende is, de ‘ultimate beneficial owner’.
Beeld: ©NL-EITI
Mark Robinson (internationale EITI Secretariaat) in gesprek met oud-voorzitter Peter Eigen

Meer weten over EITI in Nederland?

Lees Wat doet NL-EITI?