NL-EITI lanceert dataportaal over delfstoffenwinning Nederland

Op 23 november lanceerde NL-EITI een dataportaal met cijfers over de Nederlandse delfstoffenindustrie. Dit gebeurde tijdens een vergadering van de multi-stakeholdergroep, die de EITI-transparantiestandaard in Nederland toepast. Het dataportaal maakt de cijfers uit de jaarlijkse rapporten toegankelijker voor een breed publiek.

Groep mensen met banner. Bannertekst: lancering dataportaal NL-EITI 23 november 2023
Beeld: ©NL-EITI
Multi-stakeholdergroep NL-EITI

Het NL-EITI richt zich op het toegankelijk maken van feitelijke informatie over de delfstoffenwinning in Nederland. Hieronder vallen ook de opbrengsten van de winning voor de delfstoffenindustrie en de Nederlandse overheid. Het NL-EITI wil daarmee bijdragen aan het maatschappelijke debat over de betekenis van de delfstoffenindustrie voor de Nederlandse samenleving.

Wat vindt u op het dataportaal?

Het dataportaal geeft informatie over:

  • verschillende typen betalingen aan de overheid van de bedrijven die gas, olie of zout winnen - u kunt ook inzoomen op de cijfers van de overheid en de bedrijven (reconciliatie);
  • inkomende- en uitgaande kasstromen van de overheidsdeelneming Energie Beheer Nederland;
  • gegevens over de mijnbouwsector van Nederland, en de uiteindelijke belanghebbenden (UBO-informatie).

Alle cijfers zijn beschikbaar als open data.

Bezoek het dataportaal

Voorbeeld afbeelding dataportaal
Beeld: ©NL-EITI

Denkt u met ons mee?

Inzicht in de betaalstromen is belangrijk voor het vertrouwen van mensen in de overheid. NL-EITI gaat de komende tijd na wat nog meer gedaan kan worden aan transparantie over de energietransitie in Nederland. Heeft u suggesties? Neem dan contact met ons op. We horen ook graag wat u van ons nieuwe dataportaal vindt.

De lancering van het dataportaal is de tweede mijlpaal dit jaar, na de publicatie van het NL-EITI rapport over het jaar 2022. Dit rapport bleek als eerste gepubliceerd van de bijna 60 landen die de EITI-standaard toepassen.

Meer weten over EITI in Nederland?

Bezoek onze website. Of neem contact op met Jelle Bezemer via jelle.bezemer@rvo.nl.