Helen Clark kandidaat-voorzitter internationaal EITI-Bestuur

Half oktober 2022 kwam het internationale EITI-bestuur bij elkaar in Oslo. Dit was de 54ste bijeenkomst. Er waren EITI-coördinatoren aanwezig uit meer dan 40 landen, waaronder Jelle Bezemer die ons land vertegenwoordigt.

Zaal EITI-bijeenkomst Oslo_
Beeld: ©RVO
Zaal EITI-bijeenkomst Oslo 2022

Wat is er besproken?

De belangrijkste punten uit het overleg zijn:

  • Tijdens de EITI-Conferentie in Dakar in juni 2023, kiezen de leden een nieuw bestuur voor de periode tot en met juni 2026. Het huidige bestuur kandideert opnieuw de huidige voorzitter Helen Clark.
  • Het internationale EITI-bestuur besluit om voor 21 landen nog geen beoordelingsdatum vast te leggen. Deze landen hebben daardoor meer tijd voordat  de invoering van de EITI-Standaard in hun land beoordeeld wordt (validatie).
  • De eerstvolgende Europese validaties zijn die van Duitsland (oktober 2023), Nederland (januari 2024) en het Verenigd Koninkrijk (oktober 2024).

Meer weten over EITI?